Dreft fashion week Zagreb – pogled iznutra

Objavljeno u Moda, autorica: - 12.06.2010.

Torresita je sa vama već podijelila dojmove sa prve večeri, a  pritom je najavila i pogled iza pozornice. Zanima vas? Nastavite čitati!

Uvijek me više od samih revija zanimalo kako izgleda tehnički dio odnosno sama priprema. Kako se dolazi do sjaja i blještavila kojeg mi vidimo na kraju? Krenimo redom. Torresita i ja došle smo sat vremena ranije, kad su pripreme već završavale, no i dalje je vladala užurbana atmosfera.

Prazan „balon“ već je bio spreman za prve goste. Iza pozornice je tek vladala prava mala ludnica. Iako je većina djevojaka bila pripremljena, imale smo osjećaj da šminkanje nikada neće prestati. Jedna za drugom su stizale, neke popraviti šminku, neke na dogovore, a neke tek na prvo šminkanje. Desetak vizažista nije prestajalo raditi.

Zadnji dogovori kao da nikada nisu bili i posljednji. Stalno se ima nešto za dodati, dogovoriti… U stotinjak kvadrata, poslagano je na desetke vješalica prepunih odjeće, označene imenima. Balerine imaju generalnu probu. I cijeli taj mali “mravinjak” radi bez prestanka, bez puno buke, samo sa sa ponekim osjećajem nervoze u zraku.


Imale smo prilike razgovarati s glavnom vizažisticom, Sandrom Marković, koja nam je objasnila kako funkcionira šminkanje za revije. Svaki dizajner ima svoj stil, što vrlo često zahtijeva potpune transformacije. Ne bi li se lakše snašli, na papiru osim imena dizajnera, zapisuju način na koji će našminkati manekenke i nijanse koje će koristiti. A kad počne revija te transformacije se provode u manje od dvije minute. Naime, imaju svega nekoliko minuta za našminkati na desetke djevojaka. A da osjetite koliko su te transformacije velike, najbolji je primjer kada manekenka u jednoj reviji na očima ima smokey, a već nekoliko minuta kasnije njezino lice izgleda kao da ni nije našminkano.

Ovaj pogled „iznutra“ pružio mi je priliku da drugačije doživim i manekenke i čitav njihov svijet. Iako mi uglavnom mislimo da se one „samo šeću“, to je u biti samo pojednostavljen naziv za njihov posao. Nije lako uvijek biti samo zgodan. Naročito kada morate nositi prozirnu odjeću ili cipele vrtoglavo visokih peta.

Što mislite o ovom pogledu iznutra? Jeste li vi maštale o manekenskoj karijeri?  Ili ste ju možda iskušale?


Ovaj članak ima 9 komentara.

 • Za samo nekoliko minuta našminakati ih? Bome imaju naporan posao! Naravno da nikada nisam ni razmišljala o manekenskoj karijeri, sa mojih 159 cm to je nemoguće! :placem: Svaka čast za članak! Uspjela si nam približiti doživljaje! :weee: Sad bi htjela ići! :placem:

  • Začula bi se na visinu mnogih manekenki. Štoviše, šokirala bi se!!!

   Drago mi je da si preko teksta uspjela osjetiti barem djelić te atmosfere.

   A glede dolaska, sjedaj u bus ili vlak i dođi! :weee:

   • Da je bar to tako lako! Drugi put, ako ga bude bilo! :ljubav:

 • Minnie

  ah znala sam oduvijek da nije ni manekenkama lako ali nije im ni najteže na svijetu.. ja nikada nisam htjela bit manekenka, oduvijek želim biti modna dizajnerica :D

 • Cydonia

  aaaaa, ja bih njih šminkala :)
  istina, težak posao. ali ako vole ono što rade, onda im je to gušt :)

 • Juhu:)

  Ah,ja se bavim manekenstvom :)
  I naporno jeste.. :P

  • greta

   mislim da ima puno napornijih poslova od sminkanja i hodanja po pisti….Baz uvrede ali to je fakat. Kakve uopće standarde mora zahtjevat manekenka u hrvata??

   • i ja sam jednom bila model za prijateljicu, i do tad sam imala potpuno isti stav kao ti, nakon toga sam ga promjenila. rađe bi kopala cijeli dan nego bila ljepa na +38C koliko je bilo taj dan!

    a vezano uz manekenke u Hrv, da tu ima svega!

   • Juhu:)

    Vjeruj mi,to nije nimalo lagan posao. Kao sto se mozda tebi cini 8)
    Snimanje,sminkanje,poziranje,hodanje pa cak i gladovanje 2-3 dana radi ravnog stomaka i nije tako lagano :wink:
    Ali ko ne proba ne moze to shvatiti 8) :-P

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)