Njega masne kose

Objavljeno u Kosa & nokti, Recenzije, autorica: - 26.11.2010.

O njezi masne kose nedavno nam je pisala i Anta u svojem članku. Kako moja nije krhka, već isključivo masna, evo i nekoliko mojih savjeta.

Masna kosa obično dolazi u kompletu s masnom kožom lica. Ovo je vrlo problematična kombinacija jer, osim što kosa izgleda ružno već nakon 1-2 dana, veće su šanse za dobivanje prištića. Naime, noću vaša masna kosa uprlja jastuk na kojem spavate, a onda, ukoliko ga ne mijenjate svakih nekoliko dana, povećavate rizik za prenošenje bakterija na lice.

Moja kosa se zamasti već nakon manje od 24 sata. Nije baš da se odmah pretvori u rezance, ali masna je dovoljno da se ne osjećam ugodno i čisto. Stoga me jako ljuti kada se u borbi protiv masne kose preporuča ne prati je prečesto jer često pranje potiče još jače lučenje sebuma. Što, da hodam uokolo s rezancima? :) Dakle, ja svoju kosu perem svakih 1-2 dana, ovisno o prilikama, i ni ne pomišljam o tome da je perem rijeđe. Jednostavno se ne bih osjećala ugodno.

Naravno, kod pranja se služim savjetima koje vam je već spomenula Anta - perem je u mlakoj vodi (vruća voda potiče rad žlijezda lojnica) te perem samo dio do ušiju. Kako kosu perem okrenuvši glavu prema dolje, višak pjene sam opere vrhove - ne trljam ih jer bi se previše oštetili. Što se šampona tiče, koristim Head & Shoulders već 10-ak godina i čitavo to vrijeme ni jednom nisam dobila prhut (što mi se prije redovno dešavalo). Trenutno koristim novi H&S šampon za masnu kosu s limunom.

I dok mnogo djevojaka H&S smatra dosta agresivnim, ja nisam zamijetila nikakve loše posljedice po moju kosu i ne smatram ga takvim. Povećano ispadanje kose u pojedinim razdobljima pripisujem godišnjim dobima, stresu i lošoj prehrani, nikako šamponu. Probala sam kosu prati i nježnijim, baby šamponima (Johnson's, primjerice), ali ne volim šampone kojih moram potrošiti pola boce kako bi se zapjenili, koliko god oni obavljali svoju funkciju bez pjenjenja. A i nježni, baby mirisi mi ne daju dovoljan osjećaj svježine i čistoće.

Što se regeneratora tiče, ja radije koristim maske. Mijenjam ih često jer još uvijek nisam pronašla onu savršenu. Kod svakog pranja stavljam ih na vrhove (izbjegavam tjeme) i držim oko minutu, a jednom tjedno držim ih nešto dulje. Ovako nemam potrebu za velikim brojem sredstava za njegu kose - za mene je maska jednostavno malo koncentriraniji regenerator. Zatim masku dobro isperem, koristeći što hladniju vodu, a kosu omotam ručnikom bez trljanja.

Nakon pranja na vrhove stavim i regenerator u spreju (najviše volim Gliss kur regeneratore) kako bih je kasnije lakše raščešljala bez oštećivanja vrhova. Proizvode za oblikovanje koristim samo kada radim frizure tipa kovrče, inače ih izbjegavam jer sam shvatila da kosa od njih brže izgleda masnije. Kosu sušim prirodno kada je to god moguće, ili uz najmanju toplinu fena i to naopako, kako bih dobila na volumenu. Voluminozna kosa nije sljubljena s tjemenom te se sporije masti.

Što se S.O.S. sredstava za masnu kosu tiče, isprobala sam baby puder i odlično je obavio posao, no kako imam tamniju kosu bio je dosta vidljiv. Zato sam nedavno u DMu kupila Batiste šampon za suho pranje kose. Dolazi u obliku spreja i jednostavno se pospreja po tjemenu te protrlja prstima. Mnogo urednije i mirišljavije rješenje od baby pudera.

Još jedna prednost ovog šampona jest to da ne sadrži talk (vrsta mekog minerala) koji sadrže baby puderi. Naime, postoje određena istraživanja koja povezuju korištenje talka u kozmetičkim preparatima s većim postotkom bolesti (tumora) dišnog i reproduktivnog sustava kod žena. U novije doba talk koji se koristi u kozmetičke svrhe očišćen je od vrlo opasnog azbesta koji sadrži u prirodnom obliku te su njegove čestice povećane kako se ne bi mogle inhalirati, no i dalje nije loše biti oprezan. Umjesto talka, ovaj preparat sadrži rižin škrob koji djeluje isto kao talk (upija masnoću) i potpuno je prirodan te sve češće zamjenjuje talk u kozmetičkoj industriji.

Kako se vi borite sa masnom kosom? Držite li se savjeta?

EyeWannaBe
Ovaj članak je napisala
Ivana Blažoti (EyeWannaBe) magistrica je informatike te radi kao specijalist razvoja usluga web podrške u Hrvatskom telekomu, a većinu slobodnog vremena posvećuje svojem najdražem hobiju – makeupu. Radila je kao samouka vizažistica za L’Oreal i DM te je pokretačica portala Šminkerica. Voli ljeto, fitness, plivanje, druženja s prijateljima, životinje, web tehnologije, stari rock, gledanje dobrih filmova i putovanja. Gaji ljubav i prema ekstremnom makeupu punom boja te kreativnim kozmetičkim brendovima.

Ovaj članak ima 72 komentara.

  • Tonka

    masna kosa je definitivno moj problem :(
    imam dugu kosu i sva je super i odlicno mirisi dosta dugo osim tjemena. svaki drugi dan obavezno perem kosu (za cesce nemam zivaca jer se dugo susi).
    kako funkcionira Batiste šampon za suho pranje kose? kako kosa izgleda poslije??
    nikad nisam probala ni varijantu sa baby puderom jer imam tamnu kosu pa mislim da bi se vidjele cestice pudera :/

    Thumb up 6 Thumb down 0

    • Ne vidi se kao baby puder. Puno lakse ga je iscesljati i po meni je puno bolji jer je u spreju i lakse se dozira (treba ga manje)

      Thumb up 1 Thumb down 0

      • Snjeguljica

        kolika je cijena toga za suho pranje kose?
        bez obzira koliko nam masna kosa bila, mislimd a se isplati imati jedan za krizne situacije :)

        Thumb up 0 Thumb down 1

        • Cijena je oko 25 kn :)

          Thumb up 0 Thumb down 0

          • Gdje si kupila Batiste za 25kn?

            Ja sam kupila za 40kn u Dm-u. Inače moram kosu prati svaki drugi dan, iako mi kosa i drugi dan nakon pranja već izgleda masno. Tu mi je pomagao Batiste, baš sam bila oduševljenja kako "radi", ali sam se malo manje oduševila kad sam nakom petog korištenja skužila da ga nema više.. baš mi se brzo potrošio.

            Thumb up 0 Thumb down 0

          • U DMu u Varaždinu. Nisam 100% sigurna u cijenu, zato sam napisala oko 25 kn, ali sigurno je bilo manje od 40. Ja ga koristim samo za područje uz tjeme, ne cijelu kosu, i treba mi ga jako malo, tako da mi se i sporo troši.

            Thumb up 0 Thumb down 0

        • ja sam kupila u mülleru šampon za suho pranje i platila sam ga 25 kn, neznam kak se zove marka, u plavoj je bočici.
          a ovaj batista u DM-u košta 40 kn.

          Thumb up 0 Thumb down 0

      • majacoco

        imam taj sprej i mogu kazati da je super!

        Thumb up 0 Thumb down 0

        • Dorica

          i ja perem kosu svaki drugi dan -.-''
          zamorno. bolje bi bilo tom batiste spreju da je dobar. :D

          Thumb up 0 Thumb down 0

  • coco

    Moj glavni problem!
    Evo nekoliko uputa:
    1. ne dirati je rukama- tako se brze masti
    2. koristiti prirodne sampone, a ne one sa hrpom silikona
    3. regeneratore izbjegavati
    4. masku samo 1-2 u mjesecu
    5. krace se osisati- kosa dobija na volumenu i manje se masti, duga i ravna kosa djeluje grozno.. znaci, neka srednja duzina u stepenima osisano
    6. kazu da je limunov sok dobar, ali nisam isprobala, znaci, iscijediti limun u vodi i neka to bude zadnje ispiranje kose...
    7. isto tako vazi i za ocat
    8. sto manje proizvoda za oblikovanje (lakovi, gelovi, pjene, kreme)sve to vise masti kosu...
    9. htjele to ili ne, u pms-u se kosa jos brze masti, samo bez stresa
    10. baby puder ili poseban sprej za suhe pranje, dusu dalo u kriznim situacijama

    Thumb up 21 Thumb down 1

    • roza

      dobre su upute,ja većinu radim hehe :)
      perem kosu svaka 2 dana,i to sa Alverdeovim šamponom bez silikona koji mi je preporučila mama :) ne koristim regenerator i kosa mi je super(imam inače tanku dosta kosu,kaće ošišanu)

      Thumb up 0 Thumb down 1

      • Snjeguljica

        uh, neznam kako itko može ne koristiti regenerator nakon ikakvog šampona.. moja kosa je bez regeneratora ko slama, lomljiva i isprana, a da ne kažem da se negdje u unutrašnjosti uz vrat počnu raditi čvorovi ako ne stavim regenerator.

        Thumb up 7 Thumb down 0

        • Antonia

          @Snjeguljica moja kosa također, sa regeneratorom i bez njega jos gore, a koji ti regenerator koristis? ja sam isprobala vise od 20ak i jos nisam nasla onaj koji mi odgovara!

          Thumb up 0 Thumb down 0

    • anna

      limun je odličan,pogotovo ako imaš plavu kosu ko ja pa ti služi i za lagano posvjetljavanje kose,jednostavno pomješaš malo limunova soka s vodom i staviš na suhu ne opranu kosu,držiš pol sata i opeteš kosu,jako jednostavno i efektivno =D

      Thumb up 1 Thumb down 0

    • Lina

      ja sam isprobala limun..i super je..
      i čitala sam da:

      ♥LIMUN-posvjetljuje kocu,
      ♥KAVA-potamnjuje..

      ja imam pofarbanu kosu..pa neznam dali to djeluje.. :okej:

      Thumb up 2 Thumb down 0

  • tajci

    :okej: al kod mene smao siske se maste a normalnu kozu imam i dugu kosu ,i kosa ok al siske

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • Zaveži kosu u rep i operi samo šiške kad se zamaste. Meni je to bilo super rješenje kad mi je mrsko prati kosu ili je vani hladno, a pristojno izgleda. :)

      Thumb up 3 Thumb down 0

      • Snjeguljica

        ja sam to radila ponekad dok sam imala šiške ali sam skužila da mi se potpuno poremetilo vlasište pa sam počela dobivati perut na granici šiški i ostatka kose...
        tako da taj savjet bar za mene definitivno nije za čestu uporabu.

        Thumb up 0 Thumb down 0

  • Prvenstveno tako što je perem svaki dan :oops: ili u rijetkim situacijama svaki drugi. Čak mi je jedna frizerka rekla ( ona je imala prilike biti na usavršavanju u inozemstvu ) da se preporučuje svakodnevno pranje kose, jer tako korijen lakše diše i kosa raste brže i manje ispada. Nisam sigurna koliko to vrijedi, no i to je moguće jer vidim po sebi da što češće perem kosu ljepša je, samo je masni korijen problem :placem:
    Super članak!

    Thumb up 4 Thumb down 0

  • Tasha :)

    ja imam kratku kosu,zapravo sad je nesto vise ispod uha i jako brzo se masti,perem je svaka 2-3 dana s tim da se vec 3 dan pretvara u rezancice,probala sam svakakve sampone,ali u zadnje vreme perem sa obicnim od kamilice i cini mi se da mi on ne opterecuje kosu,a posto trenutno imam crvenu boju na kosi kupila sam i i Pantene masku u tubi za jako ostecenu kosu (koju jos nisam probala) pa se nadam da ce je malo obnovit,jer koristim i peglu,naravno ne cesto,ali ona mi je malo isusila vrhove...H&S sam koristila i dobar je,samo mi se cini da mi dosta unistava kosu,imam i iz Avona sampon i regenerator za bojenu kosu,super je lepo mirise,jedino sto nisam sigurna od cega se toliko boja ispire kad ga koristim,da li je do boje za kosu ili do njega,jer ipak mislim da on treba da zadrzi boju sto duze,koristila sam Palette Deluxe rubin crvenu

    Thumb up 0 Thumb down 0

  • Dea

    H&S rules! :weee:
    ja ga koristim već godinama i nikada nemam peruti, kosa savršeno miriše, a nisam ni primjetila da ikako loše utječe na moju kosu,tj meni nije agresivan, bar ja ne primjećujem
    problem s mojom kosom je što je duga, a ja je peglam SVAKI put kad je operem, dakle svako drugi dan pa su mi vrhovi katastrofa..

    Thumb up 2 Thumb down 0

    • Ako je mnogo duga, skrati samo jedan-dva centimetra, i koristi serum prije svakog peglanja. I pokušaj sa četkom, je li ravna ili kovrdžava?

      Thumb up 1 Thumb down 0

      • Dea

        idem redovito kod svoje frizerke i svaki put mi skrati samo vrhove i to onaj najispucaliji dio kose, a kaže da kad bi mi išla ošišati sve što je ispucalo, mogla bi mi skoro svu kosu ošišat! :brrr:
        moja kosa je prirodno blago valovita, a mene to živcira pa je zato i peglam svaki put..s četkom nemam živaca pa sam se prestala trudit već nakon 2 puta :oops: (tj. ne znam baš dobro s tim,a i ruka me zaboli)
        imaš za preporučit kakav serum? :-D

        Thumb up 0 Thumb down 0

        • Domino

          znam kako ti je. ja kosu perem svaki dan i onda ju pokusam svaki drugi, treci put tek peglati a ostale dane ju feniram na cetku. (MUKOTRPAN POSAO) :'(

          inace koristim od nivee sampon i regenerator za masnu kosu, al sam kupila jedan mjesec njihov straight & easy sampon i regenerator i moram ti reci da je meni malo pomogao. lakse se rascesljavala i fenirala i bila je ravnija :)

          Thumb up 0 Thumb down 0

  • Maja

    Ja isto kosu perem svaki drugi dan..s tim da se drugi dan već osjećam fujkavo...

    čak u zadnje vrijeme stalnokosu vežem i dižem jer se tako sporije mi masti..i već mi sve to ide na živce..

    kukala sam frizerki, kaže ona i njoj je tako..a kako i neće s obzirom na zrak koji nas okružuje koji je prepun raznih hmm..sr**** (pardon my french :D)

    Thumb up 1 Thumb down 0

  • I moja kosa se brzo masti, a od ljetos koristim Head and Shoulders Moisturizing Scalp Care. Mislim da i masnoj kosi treba vlaga, kao i masnoj koži. Probaj, ja sam probala tester prvo i baš mi se svidio. Kosa mi djeluje mnogo zdravija i ostane lepršava čak dva dana ;DDD

    Za talk si me baš zabrinula, doduše koristim baby puder samo ispod pazuha, ali imam astmu pa ne bih "da čačkam mečku".

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • Nina

      Ispod pazuha? Sta protiv znojenja? Sta ti ne ostanu bijeli tragovi na majici?

      Thumb up 0 Thumb down 0

      • Ma ne, nego tek kad se izdepiliram pa ne smijem staviti dezodorans jer je koža tada osjetljiva. Stavim baby puder da umiri i zatvori folikule dlake, a bude suho. Ne oblačim odmah majice u kojima namjeravam izaći, a vjeruj da se lako očisti, za razliku od mrlja od dezodoransa.

        Thumb up 1 Thumb down 0

  • Anny

    Eh i ja sam od tih "sretnica" s masnom kosom. I meni je h&s najbolji šampon, i nijedan drugi mi ne odgovara, a i ako bi drugi zeljela probati dobivam perut, nije mi jasno zašto :(
    Ovo za baby pudere nisam znala.
    Kolika je cijena to sampona za suho pranje?

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • Ni ja nisam znala zašto se toliko izbjegava talk u proizvodima pa sam malo proguglala i našla podatke da je zapravo štetan. Cijena je oko 25 kn :)

      Thumb up 0 Thumb down 0

  • Nina

    Nazalost i ja imam problem sa masnom kosom. Meni H&S nikako ne odgovara, tjeme mi postane crveno i pocne cesati... Sad trenutno koristim Syoss Shine i ok je.
    Cula sa da sampone, ne znam tocno svakih koliko, treba mijenjati ili bar svakih toliko uzeti bocicu nekog drugog, da li tko zna nesto o tome?

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • keti

      Ja samo znam da ne treba mijenjati često šampone. Svaki je šampon za sebe. Nekome nešto odgovara, a nekome ne. Jednostavno neki šamponi su agresivni, u ovom slučaju, tebi je H&S agresivan i nastale su reakcije. Postoje nakakva ispitivanja za vlasište kose i na taj način možeš si pronaći odgovarajući šampon, masku i sl. Znači ti imaš osijetljivo vlasište i ti trebaš koristiti šampone sa manjim ph učinkom.

      Thumb up 0 Thumb down 0

      • Slažem se, stvar je ista kao i s kremama, puderima... Proizvod koji je nekom s masnom kožom sveti gral će osobi sa suhom kožom napraviti rusvaj od lica :) Treba birati šampon prema tipu kose i vlasišta.

        Thumb up 0 Thumb down 0

  • Snjeguljica

    hm, moja kosa je normalna do masna isto kao i lice. ne trebam je prati baš svaki dan ali svaka 3 do 4 dana najviše definitivno. više mi je tjeme masno a vrhovi suhi. uglavnom svaki put uzmem drugi šampon ili možda dvaput za redom isti ako sam zadovoljna. h&s mi je bio očajan i nisam ga mogla koristiti uopće, kosa mi se mastila luđački i samo sam imala probleme zbog njega.
    sad koristim syoss za dugu kosu, šampon regenerator i masku, mislim da mi je puno bitnije da mi vrhovi ne budu suhi nego da mi se kosa ne masti tak puno, ali što je duža to je teže održavat ikakav volumen...
    naravno, koristim mlaku vodu, hladnu često, šampon samo na tjemenu a regenerator i masku od uha na dolje.
    nije dobro kad perem kosu naglavačke jer mi se najviše masti na razdjeljku tako da je ne uspijem oprati kako treba.
    feniram je jednom u mjesec dana ako ne i rjeđe. sad kad je hladno mislim da ću morat malo češće.

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • Ellchy

      Slažem se s tobom, osim kad je riječ o Syossu- meni je bio preagresivan i ispalo mi je pola kose od njega :evil:
      Inače imam normalnu kosu s malo masnijim vlasištem i perem je 2x tjedno. Sad sam otkrila Nivea šampon za volumen i super mi je :weee:
      Većina šampona mi odgovara (osim Syossa i Pantenea, a H&S mi nije potreban jer nemam perut)ali svejedno ih mijenjam svako mjesec dana jer mi se kosa navikne i to više nije to....već razmišljam o novom iako mi je Nivea :-D

      Thumb up 7 Thumb down 0

  • Snjeguljica

    e da, vidjela sam u Lushu onaj I love juicy šampon za masnu kosu s limunom, za one koji vole svjež miris kose, čini mi se super, jako ga hvale i preporučaju za masnu kosu, a miriši po limunadi ili orandžadi ili limunorandžadi lol.

    Thumb up 1 Thumb down 0

  • Eni

    Batiste šampon za suho pranje kose.-ima tog kupit u Bipi il Kozmu

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • Ne bih znala, nisam ih vidjela tamo :/

      Thumb up 0 Thumb down 0

  • keti

    Jooj baš je super ovaj post! Ja također imam isti problem s masnom kosom. Perem ju svaki drugi dan. Nema šanse da ja kud odem da mi je kosa slučajno masna. Osijećam se onda grozno. Ja sam prije nekoliko kupila KENE šampon za masnu kosu. Mogu reći da je odličan. Košta nekih 41 kn (tako nešto). Kosa je zbilja fino mekana i čak mi je izdržala da kosu operem treći dan. Naravno stavljala sam lak za kosu i ostale preparate, pa ni ne može dulje izdržati. E... da lijepo pijeni. Obično nakon što operem kosu, još dok je mokra stavim got2be, kao nekakav losion protiv elektriciteta i za oblikovanje. http://obsessedmakeupaddict.blogspot.com/2010/01/hair-product-reviews-got2b-and-tresemme.html
    Koristim još one ampulice za vrhove. Također kene.

    Thumb up 1 Thumb down 0

    • keti

      Zaboravila sam reći. I ja sam koristila jedno vrijeme H&S i također sam zadovoljna i isto tako, nije bilo nekih većih problema.

      Thumb up 1 Thumb down 0

      • Ellchy

        Moja sestra ima masnu kosu i jedini dobar šampon joj je H&S i to citrus...čak je koristila i onaj muški 2u1 od mentola, i bio joj je bolji od većine drugih šampona :roll:

        Thumb up 2 Thumb down 0

  • Ja sam jedna od rijetkih sretnica koje nemaju problema sa masnom kosom, i moja se tek umasti 4-5 dan nakon pranja, i veoma sam zadovoljna :okej: :kitty:

    Thumb up 0 Thumb down 0

  • LucKaa

    znači ja imam masnu kosu i suhu kožu.
    grozna kombinacija, kosa se umasti za manje od 24 sata, a lice je suho čak i sa toniranim kremama i niveinom hidratantnom kremom (ona u plavoj posudici).
    ali meni je rješenje skraććivanje kose. već duže vrijeme imam kosu do ramena i ne masti se toliko kao kad sam imala dužu. i bojim ju često pa ju malo isušim.
    preporučam lush šampon I love juicy jer stvarno odmasti kosu i kosa je mekana najmanje 2 dana. a onda se počne mastiti :)

    Thumb up 0 Thumb down 0

  • Tena

    totalno se prepoznajem u ovom članku. Svako jutro (eventualno drugo) moram prati kosu, a ona je već do navečer u rezancima. To mi jako smeta. Ako pak koristim šampone protiv masne kose, kosa mi izgleda suho, poput metle.. nikako na kraj s time :/

    Thumb up 2 Thumb down 0

  • keti

    Najbolji recept za obnovu kose je maslinovo ulje i jaja. To sve skupa pomiješati i staviti kao masku da odstoji desetak minuta. Nakon toga dobro isprati šamponom. Maslinovo ulje dati će joj elastičnost, a jaje čvrstoću i bolji sjaj. To treba ponavljati svaki tjedan jedanput, sve dok ne vidite rezultate. :weee:

    Thumb up 1 Thumb down 0

  • Layla

    imam veoma osjetljivo tjeme i od svakog sampona me uzasno svrbi glava pa ne mogu ni isprobavati te sampone za masnu kosu - nego se drzim nekog anonimnog sampona koji me ne iritira..inace operem kosu svaki 3.-4. dan, s tima da 3. dan vezem kosu i stavljam sampon za suho pranje, imam neki iz oriflamea, super je :)

    Thumb up 0 Thumb down 0

  • Solara

    Ako netko pere kosu otprilike svaki 2.-3. dan, ne mislim da ima masnu kosu. Po meni je to normalna higijena vlasišta. Kako se tuširamo barem jednom dnevno tako i kosu treba prati više od 1 tjedno jer se i ona "zaprlja" od svega i svačega. Istina da smo svi različiti, ali svi se isto tako različito hranimo, različito smo izloženi stresu, životnim prilikama i uvjetima rada ili školovanja.
    I cigarete tu imaju veliki učinak kao i boravak u zatvorenom, zapušenom prostoru. Zavezana kosa u čvrsti rep ne pomaže baš vlasištu, a i bilo bi poželjno lagano ga masirati kod pranja.

    Ja volim promijeniti šampon i regenerator s vremena na vrijeme čisto da kosa ne postane "imuna" na njihovo djelovanje iako imam favorite kojima se uvijek vratim. Zadnji koji me oduševio je Herbal Essences - Break's Over. Predivan je i šampon je doslovno kao regenerator, kosa odmah postane jako mekana, šampon se super upjeni i KAO da se malo manje masti.

    http://www.herbalessences.com.hr/collections/breaks_over/

    Ono što mi pretvori kosu u rezance jest zaštitni sprej prije peglanja, Toni&Guy, ali to je jednostavno tako zbog obilatog korištenja navedenog proizvoda, a kako trenutna frizura zahtijeva peglu, ne mogu to izbjeći.

    Znam da je tlaka često prati kosu, ali ja obožavam taj prekrasan miris i izgled svježe oprane kose pa i da nemam malo masniju kosu, svejedno bih ju prala barem 2x tjedno.

    Thumb up 1 Thumb down 0

    • keti

      Probaj got2be angel. To je crna bočica za zaštitu od peglanja. Meni je super. Bolji mi je od T&G.

      Thumb up 0 Thumb down 0

      • Solara

        Tnx na prijedlogu, probat ću.

        Thumb up 0 Thumb down 0

    • Domino

      obozavala sam od Herbal Essences sampon za masnu kosu no njega vec ogdinama nema nigdje za kupiti :(

      Thumb up 0 Thumb down 0

  • Minnie

    Moja kosa je masna, ali samo na tjemenu i to opet pripisujem težini kose (zbog koje nemam ni volumen). Koristim Syoss Shine i meni je super taj šampon. Regenerator neki od Alverde, i isto mi je dobar. Još nakon pranja stavim od Schwarzkopfa onaj regenerator u spreju za sjaj (patim na sjajnu kosu :) ) i to je to. Kosa mi izgleda prilično zdravo i ne žalim se na nju. Nije mi problem prati ju svaki 2. dan kad nemam drugih problema s njom. Trudim se da što manje bude masna, tj. da uvijek bude čista jer mi nema goreg nego osjećaj masne kose :/
    Napokon neki šampon za suho pranje! Do sad sam koristila baby puder u hitnim situacijama ali nekako kao da mi kosa posivi kada ga stavim, jer je prirodno smeđa, i sva se naelektrizira. Ovaj šampon će valjda bit sretnije rješenje :)

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • Ellchy

      Probaj Nivein šampon za volumen...odiže korijen kose pa djeluje čišće i punije i ne trebam je prati barem 3-4 dana....inače, i meni je Syoss shine bio dobar nekoliko pranja a uništio mi je vlasište, umastio kosu i što je najgore- počela je previše ispadati! Prije mi se to nikad nije događalo, a znam još dosta cura kojima je Syoss naštetio....pa sad, možda je to do vlasišta, ali i za moju normalnu kosu je bio preagresivan...
      Eto, morala sam vas upozoriti 8)

      Thumb up 5 Thumb down 0

      • Minnie

        Ma probala sam ja šampone za volumen, ali vjeruj mi, mojoj kosi ništa ne pomaže. Ošišat ću se uskoro postepeno pa će bit volumioznija barem malo..
        Ovo za Syoss, zbilja neznam, ja sam probala Syoss za volumen i isto mi je bio dobar kao ovaj za sjaj.. I druge cure koje znam da ga koriste, ni jednoj nije loš :huh: očito da je do vlasišta..

        Thumb up 0 Thumb down 0

  • keti

    Čitala sam da je poželjno prati kosu svaki drugi dan. I nije potrebno dvaput nanositi šampon, već je jednom sasvim dovoljno.

    Thumb up 2 Thumb down 0

  • MakeMeUp

    Za sve cure,masne kose,preporučujem od Lusha šampon-Big.On mi je savršen! Kada ga korisitm,kosi mi treba najmanje 3 DANA da se zamasti!

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • Ina

      gdje se on može nabaviti?

      Thumb up 0 Thumb down 0

  • Petra

    Ja imam masnu kosu i koristim šampon od Avona s prirodnim sastojcima. Ono što sam ja napravila je "istrenirala" kosu preko ljeta. Što ćeš perete kosu to se brže masti, prije sam oprala imala jedan dan čistu i idući prala i nikako drugačije onda sam na ljeto odlučila to promijeniti jer to nije bilo zdravo ni za mene ni za moju kosu i lice. Preko ljeta sam ionako mjesec dana na moru i stalno sam u vodi i tako to. Kosu sam prala jednom u tjednu i to nedjeljom šamponom ostale dane bi samo istuširala, a pošto je ljeto nije se vidjelo ništa. Tako sam radila 2 mjeseca i sad mogu izdržati 5 dana bez pranja, s tim da se kosa više uopće ne masti, eventualno ako se na treningu jako uznojim onda se zamsti ali inače je onakva kakva je bila i prvog dana kada sam oprala. Isto tako netreba stavljati na nju previše regeneratora, maski i drugih prozivoda jer to potiče maštenje. Ako se već stavlja treba se samo na vrhove. :okej:

    Thumb up 2 Thumb down 0

    • Jelka

      Slažem se s time...ja sam svoju isto istrenirala prošle ljeto...i sad izdrži 5 dana bez pranja...ovo ljeto kad sam se vratila malo mi se čini da je gora situacija..ali trudim se koliko god da ju držim što duže bez da ju perem...naravno da pritom ne izgledam ko strašilo :weee:

      Thumb up 0 Thumb down 0

  • Meni najbolje odgovara Herbal Essence za normalnu kosu (što me je iznenadilo jer sam ga kupila samo zato što nije bilo onog za masnu) jer kada perem s njim kosa se gotovo pa ne zamasti. Najlošije mi kosa reagira na Garnier i Head&Shoulders šampone.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  • Stickers

    kako da ju istreniram ako mi se i u repu vidi da je masna??
    glava mi se vidi koliko je u rezancima i nijedno češljanje to ne može sakriti! :placem:

    inače, meni najviše masti regenerator. naravno da je kosa grozna bez njega, ali ako se nađe dobar ritam (tri pranja bez, jedno sa regeneratorom) bude skroz ok. ali to jedno pranje kad stavim regenerator, masna je taj dan navečer... :huh:

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • Petra

      Probaj stavljati samo na vrhove, ako stavljaš na tjeme puno brže se masti.

      Thumb up 0 Thumb down 0

  • Snjeguljica

    još jedna mogućnost za cure s masnom kosom s kojom stvarno neznaju što bi više... možda da probate pofarbat kosu? nisam sigurna koliko je to pametna ideja ako imate vlasište sklono iritacijama ali mislim da boje za kosu kao i raznorazni minivali i ostale kemikalije isušuju kosu ili bar mijenjaju vlasište i stanje kose, pa ako stvarno više ne znate što bi, pokušatje ovo, samo se naravno savjetujte s frizerom.
    mislim da jedno bojanje neće toliko uništiti kosu a meni uvijek bar malu promjenu napravi na kosi, bilo po pitanju mašćenja ili ispadanja. i čak mi je često kosa bila u boljem stanju nakon bojanja.

    Thumb up 0 Thumb down 0

    • Domino

      ja farbam kosu zadnjih 6 godina i dalje mi se masti.

      Thumb up 0 Thumb down 0

  • CiaRa

    ja obicno koristim head & shoulders clasic i stašno mi se masti kosa pa cu sigurno kupit ovaj.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  • Moja kosa je užas po ovom pitanju i mislila sam da će biti bolje kad se ošišam, ali i dalje se mučim s tom masnoćom :-? jedino što mi je jedno vrijeme bilo pomoglo je bio Receptov šampon za masnu kosu i njihov losion nakon pranja kose. Stvarno sam mogla izdržati da kosu ne perem 3-4 dana, dok to inače moram raditi svaki drugi dan :( Ali kosa mi je nakon toga nije bila baš svilena kao prije, pa sam nakon 2 mjeseca korištenja prestala. Efekt je trajao još možda mjesec dana nakon prestanka korištenja, a onda se sve vratilo na staro :roll:

    Thumb up 0 Thumb down 0

  • ja varam pa kad skuzim da mi kosa postaje masna skupim siske na vrhu glave spangicom, ili napravim pundjicu, ili ispletem pletenicu, stavim rajf.. uglavnom, cesto nosim frizure kod kojih se ne kuzi je li kosa masna ;)
    (ok, manje se kuzi)

    Thumb up 0 Thumb down 0

  • xxxxxxxxxx

    Sad posto je tema davno objavljena ne znam da li moj komenar ima nekog znacaja ali ako ko kad procita dobro ce mu doc.... ja sam isto imala probleme s kosom i morala sam je svaki drugi dan prati, ali buduce da je jaaako gusta nekad se desilo da van izadjem i dok je vlazna sve je to naravno kostalo zdravlja, pokupila sam gadnu upalu usiju koju sam vukla skoro godinu dana vjerovali ili ne i cak mi je i sluh jako oslabio tada, ono sto zelim reci je da ako se nervirate zbog masne kose bolje je da je malo rijedje perete jer onda se ona navikne i moja se sad nakon 4 ili 5 dana zamasti da bih je morala oprati, inace koristim sampon od koprive koji je efikasan i to su oni u velikim bocama jeftini sto inace nikad ja ne bih kupila da mi nije preporucila jedna djevojka s istim problemom, ono sto zelim reci je vec receno savjeti za masnu kosu su super jos probajte samnpon od koprive i manje pranja te ce se kosa navici a pouka je da je ipak zdravlje najvaznije ma ko sta mislio o izgledu svoje kose... bolje je uciti na tudjim greskama nego se sam uvjeriti kao ja :(

    Thumb up 2 Thumb down 0

  • :) :) :) :) :( :( :( :( :* :* :* :* ;) ;) ;) ;) ;( ;( ;( :? :? :? :D :D :D :lol: :lol: :lol: o.O o.O o.O :ljut: :ljut: :ljut: :ideja: :ideja: :ideja: :ljut: :ljut: :ljut: :kima: :kima: :kima: :ozbiljan: :ozbiljan: :ozbiljan: :ljut2: :ljut2: :ljut2: :ozbiljan: :ozbiljan: :ozbiljan: :znoj: :znoj: :znoj: :mrgud: :mrgud: :mrgud: :sramise: :sramise: :sramise: :spava: :spava: :spava: :usklicnik: :usklicnik: :usklicnik:

    Thumb up 0 Thumb down 2

  • ivy

    Zanima me dali jos uvijek ima tog Batiste shampoo-a u DM-u??? ;)

    Thumb up 0 Thumb down 0

  • joanna

    znan da je članak izaša jako davno al evo komentar. dugo san se borila s masnom kosom, probala puno šampona, za masnu kosu, za normalnu kosu, dječjih, biljnih, nista nije pomoglo.
    Nedavno san počela proučavat Lush proizvode i probala njihov kruti šampon Squeaky Greeen i preporodila se! :D vlasište kao da je prodisalo! inače san morala prati kosu svaki drugi dan, sad ju perem jednom tjedno. ni sama još ne virujem da san se rješila masne kose. kosa je mekana i svaki od tih dana u tjednu izgleda isto kao da je tek oprana :D Skuplji je od običnih šampona u drogerijama al se isplati jer se jako sporo troši (ne stavljati ga pod vodu nego ga zapjeniti mokrim rukama). A učinak je neprocijenjiv! :)

    Thumb up 1 Thumb down 0

  • malenadv

    Ja u zadnje vrijeme perem kosu sa ovim šamponom koji je jako jeftin i odličan http://ldpapir.hu/datastore/images/6000/L/6981-L-Lorin-sampon-1l-aloe-vera.png
    a kad god mogu, naberem listove koprive i 100grama prokuham u litri vode i s time isto perem, Kosa mi izdrži po pet dana, a morala sam prat kosu svaki drugi dan!!!!

    Thumb up 0 Thumb down 0

  • miskoo7

    Da li poslije H&S kosa bude duze cista ili istom brzinom postane masna, meni kosa se nije prije toliko brzo mastila al sad mi je kosa izdrzala da bude cista jedino jedan dan, cula sam jos preporuka za H&S ppa moze kakva pomoc??? :D

    Thumb up 0 Thumb down 0

Ostavite komentar

:) :( :* ;) ;( :? :D :lol: :P o.O :ideja: :ljut: :kima: :ozbiljan: :ljut2: :znoj: :mrgud: :sramise: :spava: :usklicnik:

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)