Vrijeme je za izlet – Postojnska jama

Objavljeno u Fitness & zdravlje, autorica: - 13.11.2012.

Postojnska jama najveća je znamenitost Slovenije koju godišnje posjeti pola milijuna ljudi. Možete vidjeti čak 21 kilometar rovova, galerija, veličanstvenih dvorana i kamenitih skulptura. Velika koncertna dvorana visoka je 40 metara!

Ja sam imala priliku doživjeti to nevjerojatno iskustvo. Kao buduća sindikalna radnica (:D) posjetila sam dan otvorenih vrata za Hrvatske škole i tako iskusila sve što se tamo nudi u jednom danu. (Na fotografijama možete vidjeti i moju sestricu. <3)

Što se samog razgleda te divne špilje tiče, nama su uz Postojnsku jamu (koja je stalno otvorena za razgled turista) predstavili i dvije dodatne, Pivku jamu i Črnu jamu (koje su dostupne samo unaprijed najavljenim grupama), te Proteusovu jamu – Vivarij u kojoj je mali podzemni zoološki vrt (sa primjercima „Človeških“ ribica i ostalih podzemnih životinjica).

Podzemni razgled trajao je gotovo četiri i pol sata (nikako ne preporučam klaustrofobičnim i paničnim ljudima, iako tijesnih prolaza nema, ali nema ni neba) i prošli smo 8-10 kilometara, od čega smo se 2 km vozili vlakićem i vjerujte da je to uistinu doživljaj koji nikada neću zaboraviti. Mnoštvo ukrasa koje Postojnsku jamu čini „kraljicom svih jama“ oduzimaju dah, kapljice vode koje tu i tamo završe na vašem čelu doprinose ugođaju i čak niti temperatura od 6-10 stupnjeva ne predstavlja nikakav problem. Špilja, i priče koje ona nosi fasciniraju i žive milijunima godina.

„Ovdje je novi svijet, ovdje je raj.“,  Luka Čeč

Što se hrane tiče, moram reći da sam zaista ugodno iznenađena. Kao doručak u self-service restoranu možete pojesti kroasane i lisnata tijesta, popiti sok od naranče, slovensku vodu ili kavu, a za ručak koji smo imali u otmjenom restoranu pokraj samog ulaza u jamu, biti ćete posluženi kao prava gospoda; juhom, glavnim jelom i desertom, vinima i sokovima; minimalističkim ali ukusnim. (Što vas uistinu neće učiniti sitim nakon 5 sati hoda, ali uvijek postoji McDonalds. :D)

A šminka?
Pa, da vam istinu kažem, šminka mi je sve ovo izdržala, jedino što sam učinila je da sam po dolasku upila višak masnoće sa lica maramicom.
A što obući?
Kapa, šal, rukavice – obavezno. Kapa me štititila od kapljica, a šal od hladnog zraka. Također sam obula udobne i tople cipele (Deichmann).

I za kraj, samo želim reći da sam ovo napisala bez ičijeg utjecaja. Uistinu sam se dobro provela i preporučam svakome tko dođe u priliku da posjeti špilju to i učini.

Kako ste vi provele produženi vikend? Jeste li ikada bile u Postojnskoj jami?


Close
Lucija Gorički (Lux Lucis) dolazi iz Brestovca Orehovičkog (privremena je stanovnica Zagreba) i stud...

Ovaj članak ima 17 komentara.

  • LouAndreu

    Nisam bila, ali mi je svakako na “to visit” listi :) Ona dvorana visoka 40 m me je zaista zaintrigirala…

    • Lux Lucis

      U njoj se znaju odrzavati koncerti s npr. tradicionalnim africkim glazbalima i slino. zamisli tek to dozivjeti! :)

  • mariposa

    Bila sam vec ali davno.. vrijedna je obilaska ali su ulaznice definitivno preskupe :(

  • Iveee

    Ja sam bila prije par godina.
    Možda sam premlada išla da bih uistinu doživjela cijelo mjesto
    i općenito Sloveniju,
    ali ipak, pamtim samo lijepe uspomene.
    Ponovo bih išla i svima preporučila.

    Lijepe fotografije! Vjerujem i iskustvo!

    Mi nismo smjeli fotografirati. ;(

  • roza

    bok, sekica! :D

  • Lora

    divno <3 na listi je za spilja !!
    ti i seka si JAKO slicite,hehe :kima:
    :)

    • Lux Lucis

      Zbilja mislis da si slicimo? obicno nas ljudi nikad ne povezuju :D

  • Lora

    ta*

  • Little.Miss.Sunshine

    Nisam nikad bila, ali je predivno :D

    Ti i seka ličite :D

  • nata

    Bila sam prilikom posjete kumovima u postojnu pa na svu sreću nisam platila ulaznicu,jednom rječju oduševljena sam i to je iskustvo koje,ako mu se ponudi,nitko ne smije propustiti. Kada ste već u Postojni preporučam i Predjamski grad,nešto zaista predivno. Ove godine imala sam prilike posjetit i naše Cerovačke spilje i nažalost ostala razočarana jer se sa Postojnskom jamom nikako ne mogu mjeriti

  • Super članak! Uvijek je zanimljivo pročitati ovako nešto…. sad samo imam još jedno mjesto više koje bi htjela posjetiti :))

  • Dea

    bila sam nedavno i definitivno preporučam!!

  • .

    bila i ok je

  • Amy

    Koja je cijena ulaznica?

  • Vlatka

    Ima li tvojih cipela još uvijek u Deichmannu? :)
    Jako mi se sviđaju, kao i slike, prekrasne su!

    • Lux Lucis

      Hvala! :)
      kupljene su prosle godine ali oni uvijek imaju proslosezonske kolekcije pa vjerujem da ih jos ima ^^

  • lira

    Ja sam bila prije 100 god, i opet cu :)

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)