Umijeće dodira

Objavljeno u Fitness & zdravlje, autorica: - 21.08.2010.

Masaža je jedan od najstarijih oblika komunikacije. Ona je učinkovita pomoć pri opuštanju, pomaže ublažavanju stresa, smanjuje napetost i bolove u mišićima, olakšava glavobolje i pomaže kod problema sa spavanjem. Ukoliko se odlučite na proučavanje jednostavnih tehnika, lako ćete naučiti jezik dodira.

Povijest nas uči da su stari Egipćani i Kinezi uživali u blagodatima masaže, a rimski i grčki filozofi i liječnici preporučivali su je nakon fizičke aktivnosti zbog njenih okrepljujućih svojstva za očuvanje duha i tijela. Preporučalo se kupanje u uljima, nakon toga bi se cijelo tijelo od glave do pete premazivalo eteričnim uljima i uslijedila bi masaža. Koristili su balzame i polagali vlastite ruke na bolna mjesta . To nazivamo samomasaža. Tek krajem 18. stoljeća  i početkom 19 stoljeća masaža postaje popularna u Europi. Popularizirana je radom Šveđanina koji je neko vrijeme boravio u Kini, doktora Per Henrika Linga. U tom boravku razvio je svoju ”švedsku masažu” iz koje se kasnije razvijaju ostali stilovi.

Masaža potiče cirkulaciju krvi, limfe i energije te se na taj način stanice čiste, njeguju i pune energijom, zatim otklanja iz tijela otpadne tvari, razgrađuje celulit, dovodi tijelo i psihu u harmoniju. Ipak, najveća vrijednost masaže je u tome što organizam postaje sposoban da sam rješava svoje tegobe strujanjem energije koja se oslobađa i dovodi tijelo u stanje prirodne ravnoteže.

Kao što smo ranije naveli, masaža potiče cirkulaciju krvi, limfe i energije. Time se površinske mrtve stanice kože ljušte, a koža se napinje, čime se pojačava proces njezinog obnavljanja, odnosno ojačavaju se kolagenska vlakna koja koži daju elastičnost te čvrstoću, a pore se održavaju otvorenima (regulacija žlijezda znojnica i lojnica, čime se ujedno utječe i na proces vlaženja kože). Naime, širenjem krvnih žila poboljšava se cirkulacija krvi, čime kisik i ostale hranjive tvari brže i djelotvornije dospijevaju do svih stanica. Time se ujedno potiče i rad limfnog sustava koji apsorbira i eliminira štetne tvari iz organizma. Međutim, za razliku od krvotoka, čija efikasnost ovisi o radu srca kao središnjeg organa, efikasnost limfnog sustava ovisi isključivo o razvijenosti muskulature. Zbog toga je važno istaknuti i kako masaža pozitivno utječe na muskulaturu, obzirom da poboljšava napetost mišića, vraća pokretljivost i osigurava izlučivanje štetnih tvari iz organizma.

Masaža također izuzetno pozitivno djeluje i na živčani sustav, obzirom da izazvani dodirom milijuni receptora u koži šalju signale mozgu koji reagira poticanjem lučenja endorfina, hormona sreće i dobrog raspoloženja zbog čega masaža smiruje nervozu i smanjuje razinu štetnih (stresnih) hormona u organizmu. Baš kao kad u organizam unesete određene količine čokolade.

Konačno, redovita masaža regulira i probavu, obzirom da smanjuje tjeskobu i napetost izazvanu stresom. Naime, redovitom masažom pokreće se probavni sustav tako da se poboljšavaju i ubrzavaju procesi asimilacije i eliminacije, čime se otklanjaju problemi začepa i nadimanja.

U ovom dijelu članka, namjera mi je upoznati vas sa osnovnim pokretima prilikom masiranja. Postoje četiri temeljna pokreta, međutim važnije od njihova naziva i učinka jest zapamtiti kako se svaki pokret izvodi sa pojačanim pritiskom prema srcu.

Osnovni pokreti prilikom masaže su:

 • Effleurage ili glađenje – koristi se za početak masiranja. Umiruje živčane završetke i pomaže klijentu da se privikne na dodir. Njime ravnomjerno nanosimo ulje na tijelo. Može se izvoditi samo jednom ili objema rukama istodobno, dlanom ili prstima. Ponovno se koristi i na kraju masaže za opuštajući kraj, dok se unutar masaže pokreti effleurage koriste kako bi se povezali ostali pokreti prilikom masiranja.

 

 • Trljanje – predstavlja prodirući kružni pokret koji djeluje kao duboki i direktan pritisak na pojedinačno mjesto napetosti. To je dragocjena tehnika koja se izvodi palcima.
 • Petrissage ili gnječenje – podrazumijeva brojne pokrete koji obuhvaćaju različite načine gnječenja, valjanja, odizanje kože i mišića. Njime se učvršćuje i jača struktura stimuliranjem dubinskih slojeva tkiva te povećava količina krvi i limfe u nekom predjelu. Temeljno gnječenje je postupak sličan miješanju tijesta.

 • Tapotement ili protresanje – podrazumijeva brze i stimulirajuće pokrete, uključujući kupčanje, sjeckanje i lupkanje. Iako zvuči bolno, kad se pravilno izvodi sigurno neće izazvati bol. Ne smije se primjenjivati na koštanim predjelima ili proširenim venama. Ruke terapeuta kod ove tehnike moraju biti u potpunosti opuštene od ručnog zgloba do vrha prstiju.

Parcijalna masaža je masaža pojedinih dijelova tijela, npr. leđa, ruke, noge, trbuh, glava. Najčešće pod parcijalnom masažom podrazumijevamo medicinsku, klasičnu ili sportsku masažu u trajanju od 30 minuta.

Kod klasične masaže tijela maser gladi, stišće, češka, kruži, udara po goloj koži i, kao posljedica toga velike grupe mišića postaju ponovno gipke, elastične, izdržljive. Klasična masaža traje jedan sat. Započinje sa masažom leđa, a završava masažom glave. Uz već navedeno, obuhvaća redom masažu nogu, stopala, trbuha i ruku.

Medicinsku masažu izvode isključivo školovani fizioterapeuti i fizijatri kao fizikalnu terapiju, nakon određenih operativnih zahvata, sportskih ozlijeda, prijeloma kostiju ruke, …

Uz sportsku masažu se često veže pojam jake i bolne masaže što u pravilu i jest, ali trebamo znati da ne mora biti nužno bolna nego je treba prilagoditi stanju klijenta. Ovom se tehnikom obrađuje cijelo tijelo nakon teških fizičkih napora, a krajnji joj je cilj postizanje dubinskog opuštanja mišića.

Putem sportske masaže ubrzava se oporavak organizma nakon treninga, zagrijavaju se i omekšavaju tkiva, poravnavaju se mišićna vlakna, poboljšava cirkulacija, ubrzava izbacivanje otpadnih tvari i mliječne kiseline iz organizma. Sportska masaža održava mišiće zdravima, gipkima, manje podložnima ozljedama, povećava opseg kretnji, snagu ozlijeđenih mišića, ubrzava proces jačanja, poboljšava protok krvi i čini nas spremnijima na nove i bolje rezultate u sportskim i životnim izazovima.

Djeluje se na velike mišićne grupe s ciljem poticanja krvotoka i postizanja reorganizacije mišićnog tonusa. Oslobađajući mišiće napetosti poboljšavamo mobilnost zglobova, a time omogućujemo normalnu funkciju određenih dijelova tijela. Učinak sportske masaže duboka je relaksacija, jer osim opuštanja mišića dolazi i do stimulacije živčanog sustava praćenog osjećajem topline.

Celulit se opisuje kao „narančina kora“ koja se nakuplja na kukovima, bedrima, stražnjici, trbuhu i stražnjem dijelu nadlaktice. Kvrgavi i namreškani izgled celulita potječe od formiranog vezivnog tkiva koje masne stanice dijeli u odjeljke. Celulit nastaje kao posljedica nepravilnog načina ishrane, nedovoljnog kretanja, stresa, a može nastati kao posljedica hormonalnog poremećaja. Anticelulitna je masaža čvrsta, ponekad i bolna, usmjerenja na ”razbijanje” celulita. Provodi se anticelulitnim uljem u kombinaciji sa raznim drugim eteričnim uljima i preparatima kao što su cimet i cekropija.

Kod aromamasaže tehnika masaže treba biti u skladu s djelovanjem izvornog eteričnog ulja. Umijeće aromaterapeuta i dobre masaže leži u dobrom izboru eteričnih ulja čije mirisne note izazivaju osjećaj ugode i pobuđuju osjetila. Kod aromamasaže treba se poštovati pravilo da se nikad ne miješa više od pet vrsta eteričnih ulja, jer bi to dovelo do poništenja korisnih supstancija i svakako neugodna i neželjena mirisa. Treba reći i da se izvorna eterična ulja nikad ne nanose izravno na kožu (osim ulja lavande), nego se miješaju s tzv. baznim uljem (npr. maslinovim, bademovim, jojobinim ili suncokretovim). Cilj joj je opuštanje, ljepota i osjećaj zadovoljstva samim sobom.

Akopresurna masaža temelji se na kineskom naučavanju o tokovima energije u tijelu. Prelazeći po određenim meridijanima, maser se koncentrira na pojedine točke kako bi poboljšao protok energije, lagano ih stimulirajući vrhovima jagodica. Ovaj oblik masaže izuzetno je učinkovit kod različitih alergijskih stanja. Za vrijeme ove masaže treba svjesno disati, s naglaskom na izdisaju, i ni u kojem slučaju se ne smije zadržavati dah. Podvrsta ova masaže je refleksoterapija nogu ili ruku, zbog toga što kinezi vjeruju da je cijelo tijelo preslikano na stopala i dlanove koji se dijele na meridijane.

Ayurveda je zasigurno najstarija i najrazličitija tehnika masaže. Polazi od filozofije življenja i predstavlja samo jedan segment Ayurvede, indijske tradicionalne medicine, koja ujedinjuje i zagovara prirodan i zdrav način života – od prehrane, joge, tehnike disanja, meditacije… Po toj filozofiji svatko od nas ima tri vitalne energije – vata, pitta i kapha – a u svakome od nas prevladava jedna od njih.

Cilj je masaže postizanje energetske, odnosno psihofizičke ravnoteže tih energija. Dakle, ayurvedski terapeut prije same masaže mora prepoznati pojedini tip osobe i njezino stanje (je li vata, pitta ili kapha) i na osnovi njega odrediti tehniku i način masaže, odnosno dijelove tijela koji zahtijevaju specifičnu obradu. Ova masaža je doista ”od glave do pete” obzirom da cjelokupni ritual započinje kapanjem ulja na Vaše vlasište. Uz ovu masažu idu i posebno priređena ulja različitih temperatura (maslinovo, sezamovo, ricinusovo i dr.).

Shiatsu masaža je japanska masaža koja se temelji na teoriji meridijana (energetskih kanala ispod kože) kojima prema njihovu učenju protiče životna energija “chi”. Masažom se stimuliraju određene energetske točke koje trebaju ukloniti različite blokade i zapreke u njezinu protjecanju. Tek kad se otklone takve zapreke, za čovjeka kažu da je tjelesno i duhovno zdrav. Masaža se izvodi blagim pritiscima ruku, laktova i stopala, a tijelo se isteže i na taj način oslobađa se put prolasku energije. Vrlo je ugodna i učinkovita.

Tai masaža kod nas je poznata i pod nazivom tajlandska masaža. Za terapeuta koji je izvodi predstavlja jednu od fizički najnapornijih masaža jer nema pravila, tj. masira se i rukama i nogama, a terapeut ponekad mora istodobno masirati različita područja tijela te prenijeti cijelu težinu svoga tijela kako bi rastegnuo ruke i noge.

Koju god tehniku masaže odabrale, najvažnije je da vi uživate i da u potpunosti vjerujete terapeutu, jer jedino se na taj način možete u potpunosti opustiti i tek tada masaža djeluje.

Kakva su vaša iskustva sa navedenim tehnikama masaže, koju od njih smatrate najučinkovitijom, a koju biste tehniku htjele isprobati?


Ovaj članak ima 11 komentara.

 • tixi

  joj sto bi mi prijala sad jedna masaza :weee:

 • Anny

  Obozavama masažu, pogotovo masaža nogu mi je odlicna, poslije sam ko nova :D

 • roza

  ja volim 2 masaže: kad mi dečko masira leđa i vrat(ooo,ide mu…) i kad sam kod frizera pa mi onak ljepo pere kosu i prstima lagano masira..aaaaa…

  • tixi

   Izgleda da deckima masaze suuuuuuuuper idu :ljubav: ……DOKAZANO…..xexexexxxe

 • moja best frendica je inace fizioterapeutkinja :ljubav: naucila me neke finte, cak sam naucila kak se odradi masaža nosa :-D
  jaooo blaženi njezin muž :oops:

 • Ja ne volim masaže..Frendica mi studira fizioterapiju i jednom prilikom me masirala i usput mi pričala što radi, baš kako si ti napisala govorila mi je o “gnječenju, valjanju, odizanju kože i mišića” i tu je meni slabo došlo jer sam si zamislila sve to i nije bilo ugodno. :-| I od tada nikakve masaže za mene, osim kad mi se uklješti živac baš trebam. :wink:
  Ali voljela bih probati tipove masaže koji to ne uključuju, koji su laganiji i više opuštajući. I anticelulitma masaža mi se čini kao super opcija, ali još nisam bila.

 • joppa

  obožavam kad me netko masira, nakon minute osjećam se preporođeno!

 • ja mrzim masaže

 • odlican clanak!!!!
  neki dan sam konacno iskoristila poklon bon za klasicnu masazu cijelog tijela, rodendanski poklon mojih super frendica.. isla sam u vita fitness&spa centar i to je bez sumnje bila najbolja masaza na kojoj sam IKAD bila.. pa evo preporucam je.. masirao me gospodin mario.

 • Lucy

  joj ja bih sad da me netko masira

 • daydreamer

  Voljela bih isprobati sve masaže. Interesantno je da svakodnevno nekoga od svojih najmilijih masiram, a nikad nisam bila na dobroj masaži, obično je završilo jako bolno. Mislim da je masaža najbolja kad se maser potpuno usredotoči na to što radi, da se prilagodi čovjeku, a ne da odradi to čisto mehanički, jer onda može napraviti više štete nego koristi. Primjerice nije isto masirati curu od nekih 50 kg ili čovjeka od 100 kg :)

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)