Bachove kapi

Objavljeno u Fitness & zdravlje, autorica: - 17.06.2010.

Strah od ispita, svađa s prijateljima, naporan posao, nesigurnost, usamljenost, loša probava, iscrpljenost, slab imunitet… Poznato? Kao posljedica svega nabrojanog javlja se i stres, a  koji je danas naš najveći neprijatelj. Kako se boriti protiv svih ovih nepoželjnih stanja?

Liječnik opće prakse, bakteriolog i imunolog Edward Bach zaslužan je za postojanje ovih kapi, Bachovih kapi. Za vrijeme obavljanja svog posla, istraživanjem je otkrio cvjetove biljaka koji pozitivno utječu na duševno stanje ljudi. Njegovi cvjetni pripravci podijeljeni su u nekoliko kategorija, a svaki ima svoju primjenu na odgovarajuće stanje osobe. Sedam je glavnih skupina psihičkih stanja, a na koje je moguće djelovati Bachovim kapima  (svaka kategorija liječi se pripravkom odnosno kapima koje su pripravljene od odgovarajućih cvjetova, a ovisno o stanju osobe):

 1. strah
 2. nesigurnost
 3. nezainteresiranost
 4. usamljenost
 5. obeshrabrenost
 6. sumnja
 7. samokontrola

Preparati iz prve skupine dobri su za primjenu kod osoba koje gube kontrolu nad sobom te su često živčane. Druga skupina preparata pomaže osobama koje sumnjaju u sebe, teško donose odluke te su vječno razočarane. Treća skupina preparata djeluje protiv dekoncentracije, iscrpljenosti, loše volje, nesanice… Četvrta skupina preparata djeluje na izlječenje ovisnosti o alkoholu, protiv arogancije, uobraženosti…  Preparati iz pete skupine pogodni su za primjenu kod osoba koji izbjegavaju odgovornost, koje su razdražljive, osjećaju se zapostavljeno… Predzadnja skupina preparata pogodna je za osobe koje imaju problema s manjkom samopouzdanja, koje su obeshrabrene i sumnjičave… I posljednja skupina preparata dobra je za primjenu kod osoba koje su prestroge, koje imaju prevelike ambicije, koje su egocentrične i sebične…

Osim ovih sedam kategorija kapi, koje se pripravljaju posebno prema zahtjevu odnosno stanju osobe, tu su i kapi pod nazivom “Prva pomoć”, a koje su univerzalne, sastavljene od pet vrsta cvijeća te pomažu kod stanja šoka, nesvjestice, strahova, uboda insekata ili bolova.

Bachove kapi mogu koristiti odrasle osobe, djeca pa čak i životinje! Važno je napomenuti da one djeluju na duševno stanje osobe te ne mogu lječiti neka ozbiljnija fizička stanja za koja je ipak potrebno ambulantno odnosno bolničko liječenje. Kapi se, ovisno o težini stanja, kapaju pod jezik (četiri kapi) ili se njih deset ukapa u čašu vode te se tako polako piju.

A kako uopće saznati koje vam kapi odgovaraju? Osoba kod koje ćete dogovoriti pregled utvrditi će vaše stanje te prema vašim potrebama pripremiti posebni pripravak od određenih cvjetova koji će vam pomoći. Osobno nisam isprobala ove kapi pa sam sve navedeno pronašla pretraživanjem interneta, a ujedno i cijene konzultacija i kapi. One se kreću od 150 pa do 300 kuna, a akcijom na Kolektivi možete uštedjeti 120 kuna na jedan tretman Bachovim kapima. Sudeći prema iskustvima ljudi koji su isprobali ove kapi, izgleda da su one zaista učinkovite. No, sada slijedi moj ALI. Kako se tretman ovim kapima veže uz iscjeliteljstvo i slične metode, ja ostajem nekako sumnjičava prema primjeni tako dugo dok ne čujem vaša ili pak iskustva mojih poznanika.

Znate li vi nekog tko je isprobao Bachove kapi ili neku sličnu metodu rješavanja stresa? Što mislite o ovoj metodi, hoćete li se odvažiti i iskušati ju? Kako se vi sami rješavate stresa?

*(Izvori koji su mi pomogli u pripremi članka: 1, 2, 3, 4.)


Close
Šminkerica je prvi i najveći regionalni beauty community, zajednica ljubiteljica kozmetike i dobrog ...

Ovaj članak ima 8 komentara.

 • Mene je zainteresiralo, jer ja sam veliki tremaš na ispitima i uglavnom padam zbog treme.

 • daydreamer

  primijetila sam da neki parfemi na mene djeluju smirujuće ili pak motivirajuće… možda je samo stvar u esencijama koje se u njima nalaze :)

  moguće da te Bachove kapi i djeluju, ali opet i eterična ulja djeluju svako na svoj način. nedavno sam vidjela u dm-u da postoje mješavine eteričnih ulja u onim malim bočicama…

 • Minnie

  joj i ja imam stalno neke strahove i zato sam u stresu uvijek.. zanimljivo mi se čini, ali sumnjam da ću isporbati

 • greta

  ja bi definitivno željela probat ali gdje da ih nabavim u Ri?

  • Hm, nisam sigurna, pogledaj ovaj link, navodno takvi centri postoje u RH na 2-3 mjesta, eventualno možeš telefonom kontaktirati te centre pa se kod njih raspitati :pisem:

   http://www.huped.hr/terapeuti1.asp

 • dOva

  Nisam nikad čula za te kapi i tip sam koji vjeruje da psihologija može svašta- dakle, ako sam ja svjesno stavila kapi pod jezik i “znam” da će mi one pomoći, onda i hoće. Nisam nikad ništa slično probala pa ne mogu (i ne želim) tvrditi da je to varka. Kad netko ne može izaći na kraj sa stresom, tremom ili sl. pokušava svašta i to je ok, jer nismo isti. I uvijek se vodim za onom “nikad ne reci nikad”, pa možda i probam te kapi ako mi dođu pod ruku :)
  Ako sam pod stresom, duboko dišem i glasno ispuhujem zrak (onako kad sam totalno živčana) dok se ne smirim. :mrgreen:

 • Nanethiel

  nisam probala Bachove kapi ali redovito si zamirišem život eteričnim uljima, i meni pomažu. izaberite miris koji volite i koji vas opušta, nakapajte par kapi u posudicu na svijećnjaku i zapalite lučicu…. meni je to način da pobjegnem od svakodnevnog svijeta i stresa.

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)