Neću kod ginekologaaaa!!!

Objavljeno u Fitness & zdravlje, autorica: - 17.01.2010.

Od same pomisli odlaska na pregled, ledi mi se krv u žilama. Zašto da uopće idem na pregled kad ne osjećam nikakve zdravstvene probleme? Sa menstruacijom je sve u redu, ponekad malo kasni. Ali, nikad nisam bila kod ginekologa, možda je zaista vrijeme da odem? 

Hm, bilo je to negdje u srednjoj školi. Kasnila mi je menstruacija 2-3 tjedna a ja sam umislila u glavi da imam neki opaki tumor ili tome slično. Eto što strah radi od čovjeka. I tako sam sakupljala hrabrost sve te dane dok konačno nisam pitala mamu za pomoć. Moja jedina želja bila je da odem kod ginekologice a ne kod ginekologa. Drhtala sam kao šiba na vodi i osjećala sam da u čekaonici svi zure u mene. Kada sam čula svoje prezime, jedva sam ustala od straha te krenula u ordinaciju. Doktorica me pitala u čemu je problem pa sam joj pojasnila kako mi kasni menstruacija. Naravno, prvo pitanje: Jeste li imali spolni odnos? Ne. Jeste li bili na kakvoj dijeti? Ne. Jeste li se naglo udebljali u zadnje vrijeme? Da. I eto mi odgovora. Doktorica me poslala kući i rekla da će sve biti u redu. Moj strah je potpuno iščeznuo sa zatvorenim vratima ordinacije. Sljedeći, mogu ga nazvati prvim pravim pregledom, uslijedio je nekoliko godina kasnije. Od straha opet nisam mogla izgovoriti ime, zujalo mi je u ušima… Pregled je bio pravo mučenje. 

 

Zašto bi svaka žena trebala redovito odlaziti na preglede kod ginekologa, barem jednom godišnje? Iako ne osjećate nikakve tegobe, one uvijek mogu biti prisutne! Naravno, sve već znamo kada treba prvi put otići kod ginekologa, ako menstruacija izostane do 16. – 17. godine, ako imate spolne odnose… Ali što ako tegoba nema? Žena koja brine za svoje zdravlje trebala bi unatoč tome obavljati pregled koji uključuje najpoznatiji test, PAPA test. Na primjer, rane stadije upale jajnika ili rodnice neke žene uopće ne primijete a koje mogu problematično završiti ukoliko se ne otkriju na vrijeme. Odlazak na pregled prijeko je potreban ako imate redovite spolne odnose, bolne jajnike, neredovite menstuacije, neobičan iscjedak i slične povezane tegobe. Ujedno, primijetite li probleme s kožom, moguće je da nešto nije u redu s vama s ginekološke strane te obavezno dogovorite pregled! 

 

Kod koga otići na pregled? Raspitajte se među svojim prijateljicama, kakva su njihova iskustva s pregledima, da li vam preporučuju kojeg ginekologa. Na pregled možete otići kod privatnog ginekologa (koji će vas na žalost puno koštati) a i kod onog koje vam plaća socijalno. Razlike između pregleda ne bi smjelo biti ukoliko ste odabrali kvalitetnog ginekologa. 

 

Ginekološki pregled predstavlja strah mnogim ženama. To je vrlo intiman pregled te ga žene odgađaju ili zaboravljaju no time narušavaju svoje zdravlje. Mnogima će biti lakše ukoliko odu kod ginekologice. Pa i ona je žena, nemate se čega sramiti. Pregledi se obavljaju posebnim instrumentima koji su najčešće od čelika pa oni isto tako mogu uzrokovati nelagodu mnogim ženama. Bitno je da uspostavite dobar odnos sa ginekologom, pitajte ga sve što vam nije jasno, on bi se trebao truditi da vam na najlakši mogući način odgovori te da bezbolno obavi pregled. On bi vas trebao savjetovati. Ako imate strah od vašeg ginekologa i niste zadovoljni s njime, promijenite ga! Nemojte zapostavljati svoje zdravlje zbog njega. Također, žene većinom odlaze na pregled u suknji kako ne bi morale šetati gole od kabine do stolice za pregled te im to dodatno ublažava sram. Izaberite ginekologa kojeg su vam preporučile starije prijateljice ili vaša majka, one sigurno imaju više iskustva od vas, povedite ih sa sobom da vam prave društvo u čekaonici. Također, imajte povjerenja u vašeg ginekologa. Nemojte se sramiti postavljati pitanja, pregled će biti brži i bezbolniji ukoliko se potpuno opustite. 

 

Vodite brigu o vašem zdravlju, sakupite hrabrost i posjećujte ginekologa, barem jednom godišnje!


Close
Šminkerica je prvi i najveći regionalni beauty community, zajednica ljubiteljica kozmetike i dobrog ...

Ovaj članak ima 13 komentara.

 • Cydonia

  Eto, ko naručeno :D
  Baš sam se mislila naručit kod ginića, čisto radi reda. Nemam problema, još sam srednja, ne radim koješta ;)
  Al nikad ne znaš :oops:

  • Somebody

   U osnovnoj sam imala frendicu(sad sa 4 srednje) kojoj je mama bila totalni frik stos e tice pregleda,doktora i toga,svaki mjesec je isla kod zubara,dokora itd.Kad je dobila prvu menstruaciju jadnicu je mama natjerala da ide kod ginekologe,meni ej t malo čudno dijete od 13 godina kod ginekologa. :brrr:

   • Eivery

    ja sam sa 10 godina otisla kod ginekologa, sta ces sad!

 • Lina

  Vjeruj mi… Čak i na bazenu možeš pokupiti gljivice a da toga nisi ni svjesna. Meni je užasan bed ići na bazen otkad sam to saznala :placem:

 • Cydonia

  :huh: Ajd negdje mi je to bilo skriveno u glavi, a da tog nisam bila ni svjesna :S
  Negdje sam gledala na tv-u da je jedna ženska pokupila punoglavce dok se kupala u bari. Mali su se smjestili njoj u maternicu i ova je rodila neke nakazne žabe 8-O bljaaaaaaaaaaaaaaaak :-?

  • Mary

   Au ju ju ju ju ju ju ju

  • ne volim napudrane klinke

   o bože!

 • Lina

  Ja sam baš danas slušala tu priču na ručku :) Koliko god zvuči nevjerojatno, eto događa se! :O

 • Ana

  mene nešto drugo muči..hm.. a kakva bi “frizura” dolje bila primjerena za posjet ginekologu?

 • Cydonia

  Ja mislim da je ‘frizura’ osobna stvar. Neke žene se ‘friziraju’, neke ne, neke kombinirano… :-? U biti, mislim da to njima i nije odveć bitno. Na kraju krajeva, kako je ginekolozima bilo raditi nekada, dok još nije bilo moderno korištenje britvice (i ostaloga)?

 • Lina

  Jako zanimljivo pitanje Ana :)

  Slažem se s time da je “frizura” osobna stvar, ginekolozi su se ionako nagledali cura i žena od 15 pa do 99 godina ;) sigurno je bilo svakakvih “frizura”.

 • Eivery

  ja sam imala samo 10 godina kad me mama odvela ginekologu. nije bilo dugo. tek sam kasnije saznala da idem kod ginekologa.

 • omg ;(

Ostavite komentar

:) :( ;) ;( :? :D :lol: :surprise: :P :ideja: :kul: :jakosretan: :sneaky: :verysneaky: :ozbiljan: :ljut2: :rollover: :zbunj: :sramise: :usklicnik: :upitnik: :direction: more »

Molimo te da se prilikom komentiranja pridržavaš Internet bontona, da poštuješ tuđe mišljenje te da tvoje kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste (dozvoljen je unos web stranice u za to predviđeno polje). Svako kršenje pravila komentiranja rezultirat će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja. Kršenje pravila možeš prijaviti klikom na "Prijavi komentar". Hvala ti što svojim komentarima pridonosiš našoj zajednici :)